Beglobiams gyvūnams paaukota: 2898.95 Lt
Kaip gali prisidėti?
Priminti slaptažodį    Registruotis
Bone klubai
Žalioji akademija
narių: 435    prezidentas: Pualo
Mylintiems gyvūnus - „Žalioji akademija“ fanų klubas

Grybai



sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
Pernai rudenį radau grybų, kurių lig tol niekada nebuvau matęs. nuo jų, suvalgęs, nenumiriau, lig šiol gyvas, tad noriu juos čia, radęs internete, jog jie tikrai valgomi, paviešinti. Kelis radau nuodingus, irgi lig tol nematytus. Tad - čia grybų tema.


2011-07-08 00:08:19
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
Drebutinis netikradyglis (Pseudohydnum gelatinosum)

Šis želatinukas valgomas


2016-11-24 00:19:13
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
paskutinis lapkričio dešimtadienis, gleiviabudės ir šalninės guotės, jų metas
1 ir 2 - šalninė guotė (Hygrophorus hypothejus)
3- 5 - melsvažalė gleiviabudė (Stropharia aeruginosa)

valgomi grybai


2016-11-23 20:47:23, pakeista: 2016-11-23 20:55:35
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
1-3. Pilkoji tauriabudė (Clitocybe nebularis).
Galbūt vertingiausias vėlyvo rudenio grybas: didelis, švarus, mėsingas, lengva prisirinkti, nes tai ne pavienis grybas.
4 ir 5. Neatpažintas grybukas juoda kepurėle.

2016-10-29


2016-10-31 14:27:34
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
1 - 3. Kvapioji stirnabudė (Lepista irina).
Geras valgomas vėlyvo rudens grybas. Kepurėlė rusva arba kūno spalvos, viduriukas tamsesnis. Lakšteliai tokie pat, kotelis baltas (ypač viršuje) arba šiek tiek rusvas, išilgai vagotas, storokas. Lengva atpažinti: kvapas kaip kvapiosios našlaitės, rusai taip ir vadina - "fialkovaja". 4 foto: augavietės vaizdas; auga krūvoje arba netoli vienos kitų, mėgsta lelijinės stirnabudės, kuri taip pat tokio laiko grybas, kaimynystę.
5. Įvairiaspalvė kempė (Trametes versicolor) - tiems, kas jas mėgsta naudoti puokštėms.

2016-10-27


2016-10-30 18:28:59, pakeista: 2016-10-31 14:18:54
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
2016-10-13

1. Auksaviršė skujagalvė.(Pholiota aurivella). Šios auga ne ant pačios obels, o prie pat jos.
2- 5. Pilkoji tauriabudė (Clitocybe nebularis). Ne visada kepurėlė pilka, kartais rusva (4). Labai švarus grybas, net nėra ko valyti, tik šaltu vandeniu perplauti; verdant skleidžia salsvą kvapą, stiprų, nelabai malonų, bet šiaip geras valgomas rudens grybas.


2016-10-14 22:06:55, pakeista: 2016-10-14 22:12:22
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
Neatpažinti:
1. Grybas.
2. Gleivainis, jau sporifikuojantis.

2016-10-13
---------------------
Besidomintiem: šiuo metu suskato dygti lelijinės stirnabudės ir pilkosios tauriabudės (esu čia įkėlęs nuotraukų)


2016-10-13 21:02:09, pakeista: 2016-10-13 21:12:04
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
Mažai težinomi valgomieji grybai:
Auksaviršė skujagalvė (Pholiota aurivella)

Tai rudens grybas, nors randamas ir antroje vasaros pusėje. Jo nereiks ieškoti nė miške: auga ir soduose ant senų obelų, pažeistose kamieno vietose. Miške – ant lapuočių medžių.
Kepurėlė aukso geltonumo, geltona, su rudais ratu išsidėsčiusiais žvyneliais; gleivėta, lipni, pirštus nudažo ochros spalva. Jauna su ryškiu gūbreliu, vėliau kepurėlė suplokštėja; kraštas užsilenkęs į vidų. Labai stangri, tampri. Jauno vaisiakūnio lakštelius dengia geltonas šydas. Lakšteliai labai tankūs, ploni ir platūs, priaugę prie kotelio; jų spalva kremiškai rusva, rusvai balsva. Kotas gelsvas, storas, sumedėjęs (labai kietas, kaip reta kurio grybo), išlinkęs, apačioje gumbiškas. Turi žiedą; žemiau jo kotelis su žiediškai išsidėsčiusiais žvyneliais. Trama gelsva, balta arba kreminė, stora.
Vertintinas ne vien dėl to, kad gali augti ir soduose: grybas stambokas, mėsingas, turbūt niekada nekirmijantis, netrapus. Patiks tiems, kas aplamai atsisako grybų dėl to, kad verdant ar kepant jie ištęžta, sako “nenoriu tų varlių”. Šis grybas lieka pakankamai kietas, valgydami kramtysime. Kotas sumedėjęs, bet išmesti tikrai neverta: išvirtas ne toks ir kietas. Pagaliau, jį galima sutarkuoti. Apdorojant grybą, odelė nulupama (nusilupa lengvai). Grybo kvapas labai švelnus, silpnas, jeigu, verdant kitus grybus, pakvimpa visa virtuvė, šio – nejaučiamas; jei virdami įbėrėte pipirų ar gvazdikėlių, tai juos ir užuosite… Skonis panašiai: priklausys nuo to, kokių įdėjote prieskonių ar kitko, taigi, šiuo atveju, kaip nedažnai būna, skonį pasirinksite jūs.
Fotografuota 2016-10-03
Nuotraukos:
1. Auksaviršė skujagalvė ant obels.
2. Auga pažeistose kamieno vietose.
3. Subrendusio vaisiakūnio kepurėlė suplokštėja.
4. Vaisiakūnis su šydu.
5. Auksaviršės skujagalvės lakšteliai.


2016-10-05 21:30:54, pakeista: 2016-10-05 21:34:26
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
1. Auksakotis baravykas (Boletus chrysenteron). Baravykas, bet mikologų priskirtas prie nevalgomų. Nenuodingas, tad jūsų valia, valgyti ar ne... Sausa, o jie dygsta. Atpažinti lengva: kepurėlė visada būdingai sueižėjusi, o kotas rausvas.
2. Rauplėtasis vingurėlis (Daedaleopsis confragosa). Kempiniukas, trumpaamžis.
3. Šiurkščioji kempė (Trametes hirsuta).
4. Karpotasis pumpotaukšlis (Lycoperdon perlatum). Valgomas, kol jaunas.
5. Neidentifikuotas gleivainis. Ne grybas, pirmuonis, bet tyrinėja ir aprašo savo atlasuose mikologai...


2016-09-26 11:06:17, pakeista: 2016-09-26 11:08:28
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
Phlebia radiata. Spindulinis raukšliagrybis


2016-09-22 13:27:18
sardnaskelA
Moderatorius
Žinučių: 10151
galbūt vingurėlis (Daedaleopsis)
2016-09-06
2- himenoforas (apatinė pusė)


2016-09-06 19:09:41
reklama