Registracija į parodą

2013 gegužės 27d.
Pirmiausia, kad šuo galėtų dalyvauti parodoje, jis turi turėti kilmės dokumentus (deja, oficialiose parodose mišrūnai ar augintiniai be dokumentų dalyvauti negali). Jeigu šuniuką atsivežėte iš užsienio, turėsite susisiekti su Lietuvos kinologų draugija (LKD), kad gautumėte lietuvišką dokumentų numerį. Taip pat reikalingas skiepų pasas su galiojančių skiepų nuo pasiutligės įrašais.

Patartina prieš registruojantis į parodą įstoti į vieną iš LKD klubų – tuomet registracija į parodą būna žymiai pigesnė, be to, su klubų atstovų pagalba bus daug lengviau registruotis į parodą. Klubą pasirinkite pagal gyvenamą vietą (miesto klubai) arba pagal auginamą veislę (veislės ar veislių grupės klubai). Galite priklausyti nebūtinai savo miesto klubui, tačiau kartais tenka klube atsiimti dokumentus, todėl patogiau registruotis pagal savo gyvenamąją vietą. Visų LKD klubų sąrašą galite rasti čia.

Reikia paminėti, kad parodoje negali dalyvauti kastruoti patinai, tačiau priimamos sterilizuotos kalės. Taip pat į ringą neįleidžiami šunys kupiruotomis (kirptomis) ausimis ir/ar uodegomis, jeigu jie gimę 2013 metų sausio 1 d. ar vėliau.

Kai šuo turi visus reikiamus dokumentus ir priklausote klubui, galite registruotis į parodą. Šunų parodų sąrašą rasite čia. Likus keliems mėnesiams iki parodos, šiame puslapyje įkeliama informacija apie parodos teisėjus, tvarkaraštį, pradedamos registracijos. Jums reikia parsisiųsti registracijos anketą, kurioje įrašysite šuns veislę, spalvą, dokumentinį vardą, tėvų vardus, šuns gimimo datą, lytį, veisėją, savininko duomenis, šuns LŠVK (Lietuvos šunų veislių knygos) registracijos numerį.

Anketoje taip pat nurodomi šuns titulai ir amžius. Titulų eilutę pildyti reikia tuomet, kai šuo jau turi čempiono titulą – pvz.: Lietuvos čempionas parašomas kaip LT CH (jaunimo čempionas – LT JCH, veteranų – LT VCH).
Jeigu reikia kokių nors papildomų dokumentų, organizatoriai tai nurodo informacijos lape arba po registracijos anketa.

Priklausomai nuo šuns amžiaus ir turimų diplomų, jis priskiriamas vienai iš parodos klasių. Parodose šunys skirstomi į tokias klases:
- 4-6 mėn. amžiaus – šuniukų (baby) klasė (tik nacionalinėse parodose);
- 6-9 mėn. amžiaus mažylių (puppy) klasė;
- 9-18 mėn. – jaunimo (junior) klasė;
- 15-24 mėn. – pereinama (intermediate) klasė (tik tarptautinėse parodose);
- nuo 15 mėn. – atvira (open) klasė;
- nuo 15 mėn. – darbinė (working) klasė;
- nuo 15 mėn. – čempionų (champion) klasė;
- nuo 8 metų – veteranų (veteran) klasė.

Darbinėje klasėje reikalingas darbinis diplomas. Medžioklinėms veislėms – medžioklės bandymų sertifikatai, kitoms veislėms – dresūros, pvz.: IPO diplomai.

Tarptautinėse parodose nėra šuniukų klasės, tačiau yra papildoma pereinama klasė. Specializuotose (klubinėse) parodose gali būti daugiau papildomų klasių.

Registracijos anketas užpildykite ir išsiųskite anketoje nurodytu el.paštu, laiško temoje parašykite, kokios veislės ir kokioje klasėje šuo užregistruotas, paminėkite, kokiam klubui priklausote. Jeigu apmokėsite parodos mokestį bankiniu pavedimu, išsaugokite mokėjimo kopiją. Joje taip pat derėtų nurodyti, už kokį šunį mokamas mokestis. Jeigu pavedimą atlikote internetu, kartu su registracijos anketa išsiųskite apmokėjimo kopiją.

Važiuodami į parodą nepamirškite šuns skiepų paso su galiojančių skiepų įrašais (privalomas kasmetinis skiepas nuo pasiutligės), taip pat galite atsispausdinti mokėjimo kopiją (parodose dalyvauja šimtai dalyvių, todėl kartais kyla nesklandumų, pvz.: organizatoriai negauna apmokėjimo).

Sėkmės dalyvaujant!

Parengė Gabija Vyšniauskaitė
(straipsnio reitingas +8)
reklama